Akkor mostantól "csak" anya lehetek?

Akkor mostantól "csak" anya lehetek?



Szerepeink összeegyeztetése nem könnyű feladat, de nem az már anyává válásunk előtt sem. Az anyává válással viszont gyakran felmerülő kérdés, hogy akkor mostantól már csak anya lehetek? Bocsánatot kell kérnem előre, ha pihenni vagy sportolni szeretnék? Rossz anya vagyok, ha a fontos tárgyalásra akkor is elmegyek, ha beteg a gyerekem?

Legyünk őszinték. Néha nehéz mindent összeegyeztetni. Valóban, ha több feladat, szerep a miénk, akkor bizony előfordul, hogy jobban kell szerveznünk az időt, s az is előfordulhat, hogy késleltetnünk kell a vágyainkat - de mindkettő előfordult akkor is, amikor nem voltunk édesanyák, így nem ekkor találkozunk ezekkel először. A legnehezebb az, ha nincs, vagy nehezen megszervezhető vagy elérhető a segítség, az a személy, aki helyettesíteni fog minket, de nagyon fontos, hogy legyen ilyen. Mert a válaszom a fentire, hogy nem. Nem csupán nem kell, de nem is szabad "csak" anyának lenned.

És most nem feltétlenül erre gondolok:


:)

Inkább gondolok arra, hogy igen, ha dolgozni kell, mert ugyebár minden pénzbe kerül, vagy karriert szeretnél építeni - s az utóbbi is kell! vegyük észre, hiszen ha karriert szeretnél építeni, akkor azt belső indíttatásból teszed, s ezért meg kell tenned önmagadért -, 


akkor bizony dolgozni kell. Ha beteg is a gyereked, s neked el kell menned életed tárgyalására, vagy egyszerűen pénzt kell keresned, nem szabad hogy emiatt bűntudat gyötörjön. (Persze szervezd meg, hogy legyen, aki gondoskodik távollétedben a gyermekedről!)

Ha életed párjával szeretnél időt együtt tölteni, de a gyerek sírdogál utánad: mégse ezen bánkódj, hanem menj és érezzétek jól magatokat! Beszélgessetek "felnőtt témákról", de ez ha lehet, ne a gyerek legyen (vagy legalább ne csak az).





Ha sportolásra van szükséged, sportolj!




Ha egy táncos estére vágysz, akár a barátnőiddel, ne habozz!





Ha a csend hiányzik, akkor azt szervezd meg magadnak!





Miket is beszélek? - kérdezed. Nyugalom, nem gurult el a gyógyszerem, csak szeretnélek emlékeztetni arra a nőre, aki a gyerekeid előtt voltál. Mert a gyerekvállalással nem lemondanod kellene róla, hanem teljesebbé tenned. Nem kell, hogy ez egy kivonás legyen, legyen inkább összeadás: több lehetsz általa, nem kevesebb. Igen, tudom, nagyon nehéz megszervezni, esetleg félsz, hogy mit gondolnak rólad mások, vagy szinte egyáltalán nincs segítséged... Mégis meg kell tenned magadért. És a babádért! Ő tőled tanul, téged figyel, nem jobb, ha egy teljes, boldog anyát lát mintának, aki az áttáncolt éjszaka után feltöltődve ezerszer türelmesebb, aki a tárgyalás után milliószor elégedettebb, aki az élete párjával töltött délután vagy este után sokkal kiegyensúlyozottabb? A gyereknek nem az kell, hogy feláldozd magadat érte - ez egy nagy félreértés. Az kell neki, hogy amikor vele vagy, akkor jól legyél vele, hogy valóban vele légy.

Nem arra buzdítalak, hogy kezdj el tombolni, bulizni, mint kamaszként, hisz felnőttek vagyunk. Arra buzdítalak, hogy találd meg az egyensúlyodat, hogy fedezd fel, mi az, ami még nagyon fontos - a gyermeked és az anyaságod mellett -, és szánj rá időt és energiát. Arra kérlek, ne feledkezz meg önmagadról! Önmagadért, a gyerekért, a párodért, a családodért.




Jusztné Vincze Szabina
pedagógus, perinatális szaktanácsadó, babamasszőr

http://perinatalis.hu/
http://perinatalis.blogspot.hu/
http://www.facebook.com/perinatalis 

A korai anyai érzésekről

A korai anyai érzésekről

Várandós kismamaként az ember mindenfélét elolvas, s amikor az első gyermekemet vártam, futottam bele a következőkhöz hasonló élménybeszámolókba, ami nagyon felkavarta az érzéseimet: 


 Szilvia: Nem éreztem semmiféle kötődést a szülés után. Nehéz szülésem volt a kicsi farfekvése miatt. Aztán a szoptatással is kínlódtunk. Nálam hetekig tartott, amíg megszerettem, de aztán úgy éreztem, mintha mindig is az életem része lett volna.  

Adrienn: Császármetszés után egy órával kézbe kaptam újszülött fiamat. Ránéztem, tudtam, hogy az enyém, de az volt az érzésem: Ki ez a kis emberke, akit nekem adtak? Tényleg a fiam? Lelkiismeret-furdalásom volt az érzéseim miatt, mert úgy gondoltam, automatikusan kellett volna az örömöt és a szeretetet éreznem és azt, hogy a kisfiú az enyém. Nálam néhány napig tartott, amíg kialakult a kötődés érzése. Most várom a második gyerekemet, de most már tudom, ha nem is jön a kötődés érzése a szülés után azonnal, majd pár nap múlva kialakul.  

Melinda: Nem kötődtem a kisfiamhoz a szülés után. Amikor megszületett, a mellkasomra fektették és az volt az első gondolatom: Mekkora nagy orra van... és elállnak a fülei! Szegény gyerek! Aztán ott aludt velem egész éjjel és reggel, mikor felébredtem, nem akartam hinni a szememnek, mert máshogy néztem rá, és azonnal megszerettem. Az a tény, hogy állandóan velem lehetett a szobában, nézegethettem, gyönyörködhettem benne, segített kialakítani a kötődés érzését, amely szeretet mélyebb, mint amit valaha is ismertem.” 
(Fejlődéslélektani műhelymunkámból idézve.)


Létezik, hogy nem azonnal és nem elsöprő szeretet lep meg minket, amikor meghalljuk a hangját, ahogy megpillantjuk azt a csöppséget, akinek érkezésére már oly sok hónapja készültünk, s akit már ott a pocakunkban is szerettünk?

 Létezik. 

Van, akinek néhány nap, van, akinek néhány hét, míg kialakul magában a kötődés érzése. 



Rengeteg dolog befolyásolhatja az érzés kialakulását. Van amelyik pozitívan, van amelyik negatívan hat a korai anyai érzésekre, amiket szándékosan nem sorolok fel, nem szeretnék önbeteljesítő jóslatokat teremteni.

És bizony: a korai anyai érzések vagy a pozitív érzések hiánya, az ebből származó lelkiismeret-furdalás, a bűnként való eltitkolása (mert ezt nem szokás kimondani, nem lehet elismerni, nem vállalható) hat az éppen alakuló anyai önképre és a korai anya-gyerek kapcsolatra is. 

Az a jó hírem van, hogy bárhogy is történt, semmi nincs kőbe vésve, a változás lehetséges! És látod, nem vagy egyedül. Ha mégis úgy érzed, már nem bírod, gyötrődsz, hogy nem vagy jó anya, ha úgy látod, egyre csak lejtőn és nem hegynek fölfelé tartasz, egyéni konzultáción keresztül segítő kezet nyújthatok Neked.





Jusztné Vincze Szabina
pedagógus, perinatális szaktanácsadó, babamasszőr

http://perinatalis.hu/
http://perinatalis.blogspot.hu/
http://www.facebook.com/perinatalis 


Mi számít alvászavarnak?


Mi számít alvászavarnak?

Gondoltad volna, hogy az alvás és ébrenlét váltakozásának szabályozása már akkor kialakul, amikor babád még a pocakodban van? Persze ott nem a nappalok és éjszakák váltakozását követi, így az első időkben ez az egyik alkalmazkodási feladata a kicsinek: megtanulni a két napszak közti különbséget.

És azt tudtad, hogy nemcsak az alvás mennyisége, de a minősége is változik, ahogy a babád nő? Az alvás során a nyugtalanabb és a nyugodt szakaszok váltakoznak. Ahogy a baba nő és fejlődik, egyre többet tud nyugodt vagy mély alvási szakaszban tölteni, a nyugtalanabb, éberebb alvása pedig lerövidül. 

Sőt: az is változik, hogy milyen típusú alvással kezdi az alvását. Az első hónapokban az éberebb szakasszal indít, csak kb. a harmadik hónaptól indul rögtön nyugodt, mély alvással.

Azért nem taglalok részletes számokat (melyik hány százalék, mi hány perc stb.), mert a legfontosabb, hogy már a csecsemők alvási igénye is nagyon különböző! Az újszülött átlagosan napi 14-16 órát alszik, ami kb. 2 éves korra csökken 12-13 órára. De figyelem, ez csak az átlag! A csecsemőknél az alvásigény 10-20 óra közé is eshet! Így lehet valakinek kevesebbet alvó, míg a szomszédnak meg állandóan alvó babája úgy, hogy mind a kettő teljesen normális!

Minden csecsemő és kisgyermek éjszakánként többször felébred, ebben nincs kivétel. A különbség abban van, hogy hány alkalommal sikerül a babának saját magától visszaaludni. Éjszakai átalvásról akkor beszélünk, ha a csecsemő 6-8 órán keresztül alszik anélkül, hogy a visszaalváshoz segítséget igényelne.

Alvászavarról akkor beszélünk, ha a csecsemő vagy a kisgyermek nem, vagy csak nehezen tud elaludni (és több, mint 30 percig tart, míg elalszik), óránként vagy kétóránként felébred, sír, nehéz megnyugtatni, az ébrenlét-alvás ciklusai nem alakultak ki (jellemzően 6 hónapos kor felett!), egy héten legalább ötször komoly nehézségek vannak az el- vagy átalvással, az éjszakai ébrenlétek 20 percnél is hosszabbak. 

Ugyanakkor az alvászavarhoz hasonlóan fontos és megoldandó probléma az is, ha nem olyan súlyos a helyzet, mint a fentebb leírtak, de a gyerek viselkedése problémát jelent a szülőknek! A család akkor működhet jól, ha megtaláljuk a család minden tagja számára megfelelő megoldást, s kialakítjuk azt a napi ritmust, ami keretet ad a kiegyensúlyozott családi életnek.

Ha ezek után is úgy érzed, hogy segítségre van szükséged, szeretettel várom jelentkezésedet!





Jusztné Vincze Szabina
pedagógus, perinatális szaktanácsadó, babamasszőr

http://perinatalis.hu/
http://perinatalis.blogspot.hu/
http://www.facebook.com/perinatalis 


Hiszti: mit NE tegyünk!

Hiszti: mit NE tegyünk!

Nagyon sokszor találkozom a következő helyzettel: anyuka kedvesen figyelmezteti a gyereket a játszótéren, hogy majd szólni fog hamarosan, s amikor szólni fog, akkor hiszti nélkül el kell indulni hazafelé. Aztán anyuka pár perc múlva szól a gyerkőcnek, hogy "Gyere, indulunk haza!", mire a gyermek a homokozóban vagy a hintában elkezdi görbíteni a száját, tiltakozik. Anyuka erre elkezd mozdulni felé, mire a gyerek teker egyet a hangerőn. Anyuka vissza, majd kis duruzsolás után újra mozdul, gyerek még hangosabb, s így tovább... Aztán persze valahogy eljut a gyerek a már bírhatatlan hangerőig, meg a bámészkodó többi szülő miatt szerencsétlen anyuka saját diszkomfort érzésében is már odáig jut, hogy végül mégis valahogy megfogja a gyereket, s nyilván valahogy aztán csak hazajutnak.

Most vegyünk át néhány hibát ebben a történetben. A megoldás bonyolultabb, mivel többféle is lehet, s függ a gyermek életkorától és a gyermek és az anya személyiségétől, a hiszti okairól, meg hogy egyébként is mi a helyzet az életükben ezen és egyéb frontokon is. Így aztán nem szeretnék légbe kiáltott tuti megoldásokat sorolni, amik aztán vagy bejönnek, vagy nem. Személyes tanácsadáson, konzultáción azonban természetesen szívesen segítek.

Azonban a hibák felismerése is sokat segíthet, hát nézzük őket:

1) Miért is emlegetjük jó előre a hisztit? Erre készülünk? Ettől rettegünk? Mindenesetre ne tegyük!

2) "A többi anyuka engem figyel, ezért egyre idegesebb leszek, mert megítélnek engem, azt gondolják, rossz anya vagyok." 
Lehet, hogy van köztük ilyen is. De a többség csak ösztönösen néz oda, mert megszokta, hogy oda kell figyelni, ha egy gyerek sír. Vagy kicsit kárörvend, hogy most épp nem az övé hisztizik. És olyanok is akadnak, akik segíteni szeretnének, de nem tudják, mit vagy hogyan kellene, és hogy mit szólnál hozzá... A lényeg, hogy ne ezzel törődj, felesleges. Viszont fontos, hogy maradj nyugodt - tényleg nyugodt, nem arra gondolok, hogy kifelé nyugalmat próbálsz mutatni, de belül szétvet az ideg!

3) És mi segíthet a nyugalomban? Tudnod kell, hogy a gyerek akkor érezheti magát biztonságban, ha keretek között él. Az is egy keret, hogy a játszótérről haza kell menni, amikor anya azt mondja. Nem ártasz, hanem segítesz, ha megtanítod neki.

4) Ne induljanak el a karjaid a gyermek felé, hogy kivedd a homokozóból vagy a hintából, ha nem vagy biztos benne, hogy végig is viszed. Ne bizonytalankodj!


Legyél határozott (de ne durva!)! És ne felejts el hinni magadban. ;) Menni fog!



Jusztné Vincze Szabina
pedagógus, perinatális szaktanácsadó, babamasszőr

http://perinatalis.hu/
http://perinatalis.blogspot.hu/
http://www.facebook.com/perinatalis 

A babamasszázs hatásai



Ígértem, hogy bővebben is írok a babamasszázsról, hát következzék:

A babamasszázs relaxáló, nyugtató, pihentető, kikapcsoló, ellazító, feszültség és fájdalomcsökkentő hatásokkal bír, de egészségmegőrző és pszichoszomatikus terápiás hatása is van. A szervezet egyensúlyát állítja helyre, illetve segíti. Aktivizálja a csontváz- és izomrendszert, segíti az emésztő- és légzőrendszer működését. Fokozza a vérkeringést és a nyirokkeringést, javítja a szervezet idegi és hormonális működését. A babamasszázs lecsendesíti a testet és az elmét, fájdalom csökkentő és hőmérséklet szabályozó hatása van. Boldogságérzést nyújt és jó közérzetet biztosít.


A masszázs egy ősi természetes módszer, ami napjainkban is nagyon népszerű, hiszen hasznos és biztonságos. Nincsenek mellékhatásai, azonban néha érdemes szüneteltetni. A masszázs ellenjavallata például a gyulladás és a 38,5-nél magasabb testhőmérséklet. Közvetlenül evés után sem ajánlott, s oltás után érdemes várni néhány napot, mielőtt újra maszírozni kezdjük babánkat. A babamasszázs újszülötteken is alkalmazható módszer, sőt, koraszülött csecsemőknél is!

A korai anya-gyerek kapcsolat szakértőjeként azonban van ezeken felül egy igazán áldásos hatása, a kapcsolat, a kötődés megerősödése, elmélyülése az anya és gyermeke között. Az érintésnek egész életünkben nagy jelentősége van. Az a magzat, akit szeretettel és nyugalomban várnak, akihez kedvesen "beszélnek", rendszeresen "simogatják", nyugodt, békés, boldog kisgyermek lesz. Az ölelés mindig megnyugtatja, elcsendesíti a babát, ahogy a simogatás, az érintés is. A masszázs segíti a szülőt gyermeke jelzéseinek és igényeinek megértésében is.



A babamasszázs csökkenti a köhögést és az orrdugulást. Javítja a mozgás koordinációt, segíti az újszülöttet saját testének felfedezésében. Segíti a mozgásfejlődést. Segít az alvászavarok leküzdésében és a család minden tagjának nyugodtabb alvást biztosít.

A gyakorlatiasabbnak egy kis felsorolás, hogy milyen konkrét problémákon segíthet, illetve kiegészítő kezelésként mely problémák tünetein javíthat a babamasszázs:
- allergia
- alvászavarok
- asztma
- ágyba vizelés
- bőrbetegségek
- emésztési problémák
- fájdalom
- gyakori sírás
- fogzás
- hasfájás
- hasmenés
- köhögés, nátha, hörghurut
- köhécselés
- kötőhártya-gyulladás
- székrekedés
- orrdugulás


Az általam elsajátított BBMM Babamasszázs során a masszázshoz integrált mozgásgyakorlatok által a korai fejlesztés egyik új módszere is lehet.


Jusztné Vincze Szabina
pedagógus, perinatális szaktanácsadó, babamasszőr

http://perinatalis.hu/
http://perinatalis.blogspot.hu/
http://www.facebook.com/perinatalis 


Apák a szülőszobán?



Apák a szülőszobán? 
Nálatok hogyan volt, illetve hogyan tervezitek? 


Néhány gondolat Johnson Martin P. (2002) An Exploration of Men’s Experience and Role at Childbirth. Journal of Men’s Studies. Vol.10, Iss. 2 nyomán:

"Habár a szülés és a gyermek megszületése felemelő élmény az apák számára is, negatív érzés társul(hat) hozzá. Nem véletlen, hogy a megkérdezett apák döntő többsége nem akart egy újabb szülésen részt venni: sem felkészülve nem voltak az eseményre, sem elköteleződve saját részvételük iránt. Nagyon fontos, hogy a (leendő) apák mérlegeljék a különböző szempontokat, hogy átgondolják, mit veszíthetnek és nyerhetnek az élmény által, s hogy mindezek fényében meghozzák saját döntésüket. Ebben az esetben is rendkívül fontos, hogy a várandós anyák és apák őszintén megosszák egymással gondolataikat, érzéseiket, esetleges félelmeiket, fenntartásaikat az együtt- és különszüléssel kapcsolatban egyaránt. Amennyiben úgy döntenek, nem a férj az anyát támogató legmegfelelőbb személy a szülőszobán, érdemes együtt mérlegelni, ki volna az, aki mellett az anya a legnagyobb biztonságban érezheti magát, ill. ki az a személy, aki mellett az apa biztonságban tudja szülő feleségét, születő gyermekét. Ez a személy lehet egy tapasztalt lelki segítő: barát, rokon, testvér vagy akár dúla.
 
Sem a vizsgálatok, sem a gyakorlati tapasztalat nem igazolja, hogy valaki attól válik jó apává és partnerré, hogy jelen van a szülőszobán. A gyermek születésénél való apai jelenlét, amennyiben kellően mérlegelt, tudatos döntés eredménye, és a pár mindkét tagja felkészülve van jelen, valamint a szülőszobai szakmai személyzet hozzáállása támogató, az apát partnerként kezelő, úgy a szülőszobán valóban CSALÁD (is) születik."


Az eredeti cikk megjelent az apafuzet.hu-n: Jusztné Vincze Szabina: Apák a szülőszobán.

Ha nehéz a döntés vagy szeretnétek jól felkészülni az együttszülésre, segítek.




Jusztné Vincze Szabina
pedagógus, perinatális szaktanácsadó, babamasszőr

http://perinatalis.hu/
http://perinatalis.blogspot.hu/
http://www.facebook.com/perinatalis 

Az érintés ereje

Úgy hozta az élet, hogy a perinatális tanácsadói témákon, kompetenciákon belül a korai anya-gyermek kapcsolat az, ami a legközelebb áll hozzám, ennek váltam az évek során szakértőjévé. Nem véletlen az sem, hogy ennek megsegítésére rátaláltam a babamasszázsra. Már ezzel is várlak Benneteket. Igény szerint, hogy levegyem válladról azt a terhet, hogy te zarándokolj hozzám a kicsivel, én magam megyek el hozzátok, hogy a számotokra legbiztonságosabb és legnyugodtabb környezetben élhessük át együtt a babamasszázs élményét. 


A gyermekekkel való szeretetteljes foglalkozás, mint a babamasszázs, olyan bensőséges légkört teremt, amelyben a családtagok megtapasztalhatják az összetartozás érzését, a kötődés elmélyülését. Mély érzelmi kötődés alakul ki a gyermek és gondozója között, megalapozva a bizalmat és tiszteletet egymás iránt.

A babamasszázs rendszeres végzése elősegíti az izomrendszer növekedését és a mozgáskoordináció kialakulását. Serkenti a létfontosságú szervek működését (emésztés, keringés, légzés), ugyanakkor segít a relaxációban és az esti elalvásban.

Hamarosan olvashattok arról is, mi mindenben segíthet még a babamasszázs, milyen elakadásokat, problémákat képes orvosolni, milyen nehézségek során lehet egy nagyon hatékony módszer.



Addig is öleljétek, érintsétek, simogassátok egymást! Az érintés ereje hatalmas, nem csupán a testet, a lelket, a szívet is feltölti melegséggel, energiával.

Jusztné Vincze Szabina
pedagógus, perinatális szaktanácsadó, babamasszőr

http://perinatalis.hu/
http://perinatalis.blogspot.hu/
http://www.facebook.com/perinatalis