Az Összeesküvő, a Cselszövő és a Kém: Kiút, ha rossz passzban vagytok.

Kiút, ha rossz passzban vagytok. 
Egy jó játék, amivel pozitív irányba terelheted a dolgokat.
Az Összeesküvő, a Cselszövő és a Kém
Érezted már úgy, hogy rossz passzban vagytok? Hogy talán nem is tudnád pontosan megmondani, hogy mi a konkrét baj, de valahogy minden a rossz irányba fordul? Úgy érzed, csúsztok lefelé a lejtőn, s nem látod, hogy lehetne megállni?


A testvérek ahelyett, hogy ilyenek lennének:

állandóan kiszúrnak, gonoszkodnak egymással.... 
A lakás totális romokban, két nap kellene, míg összepakolsz, hogy végre elkezdhess egyáltalán takarítani, hiába téped a szád a gyereknek, hogy rakja el maga után a játékait, inkább csak belerúg a földön heverő dobozba, hogy még annak a tartalma is szanaszét repüljön... 

Egyre több a konfliktusod a gyerekkel, hiába a nyugodt figyelmeztetés, a megbeszélés, de a szigor sem segít, a helyzet egyre rosszabb lesz.



Itt egy jó játék, ami önmagában nem oldja meg az összes gondotokat, de segít azon, hogy a negatív kapcsolati játszmákból, amikbe beleragadtatok, végre kitörjetek. Ha a negatív családi mintákat pozitívvá alakítjátok, a családotok tagjai jobban fogják érezni magukat együtt, s még az önbecsülésük is nő. A gyereked megtanulja a játék segítségével, hogy a pozitív viselkedés értékesebb, mint a negatív cselekvéssel megszerzett figyelem. A negatív történésekből kitörve ráadásul végre maradhat energiátok arra, hogy a valódi problémákat észrevegyétek, s arra is, hogy eldobjátok a negatív szemüveget, s egyáltalán észrevegyétek a jó dolgokat is... Remekül hangzik, igaz?
Ehhez szükségetek lesz segítségre, valakire, aki megérti a konkrét helyzetet, szívesen vesz részt a játékban, s jó kapcsolata van a gyerekeddel. Lehet a játékos nagymama, a vállalkozó szellemű nagypapa, a nyitott nagynéni vagy nagybácsi, a gyermek sorsát követő és támogató keresztszülő, egy kedves barát vagy a szintén gyermekes barátnőd (utóbbival kölcsönösen is segíthettek egymásnak!). Ő lesz ugyanis az Összeesküvő, aki a gyerekkel elbeszélget olyan titkos és pozitív cselekedetekről, amikkel a gyerek meglephet téged. A gyerek lesz a Cselszövő, aki ilyen jó dolgokat fog csinálni, te pedig a Kém, akinek az a feladata, hogy felfedezze ezeket.

Az Összeesküvő a Cselszövővel együtt kitalál néhány jó cselekvést, aminek lehetőleg egy a központi témája. Például megmaradva az első példánál, a testvérek között túl erős a rivalizálás esetében a testvér kedves meglepetésére találunk ki 3-5 jó viselkedést, s emlékezteti a gyereket, hogy ne mondja el senkinek, hiszen ő a Cselszövő. 

Aztán az Összeesküvő a Kémmel megállapodik, hogy a Cselszövő minden jó cselekedetéről listát készít, s nem beszéli meg vele a kitűzött találkozóig, amikor mindhárman összeülnek, s megbeszélik, hogy mi történt. Ezt a játékot aztán több héten keresztül folytatni kell, mialatt te több jó cselekvést jegyzel fel, mint amit a gyereked eredetileg tervezett, s ezzel kialakítod magadban is a gyakorlatot, hogy odafigyelsz, s megdicséred a jó viselkedést. A gyereked pedig el fogja kezdeni keresni azokat az alkalmakat, amikben újra és újra meglephet téged. 
Kicsit bonyolult és nem is rövid (a változáshoz idő kell!), mégis érdemes kipróbálni. ;)

A jó cselszövő technikáról és más ötletekről a 101 játékterápiás technika (szerk. Heidi Kaduson és Charles Schaefer) című könyvből olvashatsz, illetve új érdekes és hasznos, témák szerint rendezett technikákról olvashatsz a továbbiakban is blogomon és honlapomon.






Jusztné Vincze Szabina
pedagógus, perinatális szaktanácsadó, babamasszőr

http://perinatalis.hu/
http://perinatalis.blogspot.hu/
http://www.facebook.com/perinatalis 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése