A babamasszázs hatásai



Ígértem, hogy bővebben is írok a babamasszázsról, hát következzék:

A babamasszázs relaxáló, nyugtató, pihentető, kikapcsoló, ellazító, feszültség és fájdalomcsökkentő hatásokkal bír, de egészségmegőrző és pszichoszomatikus terápiás hatása is van. A szervezet egyensúlyát állítja helyre, illetve segíti. Aktivizálja a csontváz- és izomrendszert, segíti az emésztő- és légzőrendszer működését. Fokozza a vérkeringést és a nyirokkeringést, javítja a szervezet idegi és hormonális működését. A babamasszázs lecsendesíti a testet és az elmét, fájdalom csökkentő és hőmérséklet szabályozó hatása van. Boldogságérzést nyújt és jó közérzetet biztosít.


A masszázs egy ősi természetes módszer, ami napjainkban is nagyon népszerű, hiszen hasznos és biztonságos. Nincsenek mellékhatásai, azonban néha érdemes szüneteltetni. A masszázs ellenjavallata például a gyulladás és a 38,5-nél magasabb testhőmérséklet. Közvetlenül evés után sem ajánlott, s oltás után érdemes várni néhány napot, mielőtt újra maszírozni kezdjük babánkat. A babamasszázs újszülötteken is alkalmazható módszer, sőt, koraszülött csecsemőknél is!

A korai anya-gyerek kapcsolat szakértőjeként azonban van ezeken felül egy igazán áldásos hatása, a kapcsolat, a kötődés megerősödése, elmélyülése az anya és gyermeke között. Az érintésnek egész életünkben nagy jelentősége van. Az a magzat, akit szeretettel és nyugalomban várnak, akihez kedvesen "beszélnek", rendszeresen "simogatják", nyugodt, békés, boldog kisgyermek lesz. Az ölelés mindig megnyugtatja, elcsendesíti a babát, ahogy a simogatás, az érintés is. A masszázs segíti a szülőt gyermeke jelzéseinek és igényeinek megértésében is.



A babamasszázs csökkenti a köhögést és az orrdugulást. Javítja a mozgás koordinációt, segíti az újszülöttet saját testének felfedezésében. Segíti a mozgásfejlődést. Segít az alvászavarok leküzdésében és a család minden tagjának nyugodtabb alvást biztosít.

A gyakorlatiasabbnak egy kis felsorolás, hogy milyen konkrét problémákon segíthet, illetve kiegészítő kezelésként mely problémák tünetein javíthat a babamasszázs:
- allergia
- alvászavarok
- asztma
- ágyba vizelés
- bőrbetegségek
- emésztési problémák
- fájdalom
- gyakori sírás
- fogzás
- hasfájás
- hasmenés
- köhögés, nátha, hörghurut
- köhécselés
- kötőhártya-gyulladás
- székrekedés
- orrdugulás


Az általam elsajátított BBMM Babamasszázs során a masszázshoz integrált mozgásgyakorlatok által a korai fejlesztés egyik új módszere is lehet.


Jusztné Vincze Szabina
pedagógus, perinatális szaktanácsadó, babamasszőr

http://perinatalis.hu/
http://perinatalis.blogspot.hu/
http://www.facebook.com/perinatalis 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése